Jan Bakker (boer van huis uit) en Wilma Pieters (ontwerper en coach met hart en ziel) zijn de eigenaars van De Alexanderhoeve. De boerderij is al sinds 1919 in eigendom van Jans familie. Het was in 1848 de eerste boerderij in de Prins Hendrikpolder op Texel. Tot 2011 was het een gemengd bedrijf, daarna ging het roer om. Nu wordt er biologisch getuinierd.
Wilma
‘In de boerderij heb ik een atelier waar ik leren tassen, armbanden, schorten en aan leer verwante artikelen ontwerp en maak, onder de naam Wilt. Je kunt deze unieke ontwerpen kopen, maar je kan ook zelf onder begeleiding aan de slag!
Jan
‘We streven naar een duurzame relatie met de natuur om ons heen. Daarom hebben we zonnepanelen en telen we biologische groenten en bepaalde aardappelrassen. Als je hier op bezoek bent vertel ik je daar graag meer over.
Op onze plek in De Grie
Jan is geboren en getogen op De Alexanderhoeve in polder De Grie, een plek met een rijke geschiedenis.
‘Het dorp Den Hoorn lag niet altijd op de huidige plek. Het vroegere dorp Den Horn lag op de zuidpunt van Texel. Door sterke zeestroming ontstonden er vijf strandwallen. De beddingen erachter dienden als haventjes. Al vrij snel slibden die dicht tot kwelders, waarna het land werd ingepolderd. De sporen van diverse dijkdoorbraken zijn nog steeds vindbaar in het landschap.
De Texelse agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw heeft in de afgelopen jaren het gebied rond het vroegere dorp Oude Horn hersteld. Hierbij zijn de contouren van het oude dorp Den Horn, de aansluiting van de Buitendijk en de Rommelweel zichtbaar gemaakt. Op de dijk vanaf Alexanderhoeve naar Den Hoorn lag omstreeks 1625 een spuisluis. Bij laag water kon de sluis open om overtollig water in de Waddenzee te spuien, en het diende als haventje.
Ook de sluis is in ere hersteld. Deze heeft naast historische betekenis ook agrarische waarde voor de huidige polder De Grie. Via de sluis kan namelijk zoet duinwater het polderland bereiken. Op deze manier wordt verzilting van het land tegengegaan.